Wednesday 16 November 2011

Shea Tree

Shea stabala proizvoditi plodove koji obliku važan dio prehrane Afrikanaca. To je višegodišnja stabla koja počinje proizvodnju voća u dobi od 10 do 15 godina. Potrebno je 20 do 30 godina za potpunu rast Shea stabala. Botanički ime Shea is Vitellaria paradoxa. Ova biljka se prirodno nalaze u područjima koja se nalaze na južnoj strani Savannah travnjaka. To znači da regiji gdje Shea stabla rastu proteže iz istočne Senegala u sjevernu Ugandi. Shea drvo sjemena ili orašastih plodova se koriste u pripremi shea maslac proizvoda koji imaju veliku komercijalnu vrijednost.
Shea stablo je vrlo važno iz točke održivog razvoja od afričkih ruralne ekonomije. Napori su poduzete u zemljama poput Gane rasti Shea drvo na komercijalnoj osnovi. Kakao Research Institute Gane (CRIG) započeo sustavna istraživanja na Shea useva koji dovelo do uspostavu stanice podružnica istraživanja na Bole, Northern Gani u godini 1976.
Činjenice o Shea drvo
Ime Shea se daje ovaj biljka strane ljudi govoreći Bambara jezik. Shea ima međutim, mnogo različitih imena i nekoliko njih su kako slijedi: Wolofs (koristi u Senegalu), Karate (francuski), Okwuma (koristi ga Ibos plemenu), Mankade (Hausas pleme) i Orioyo (Yorubas pleme). Evo još nekoliko zanimljivih činjenica o Shea i komercijalne aspekte. ; Listovi, korijenje, korteksa i kore Shea stabla su koriste u pripremu tradicionalnih lijekova u Africi. ; Afrička Shea stablo ima dobar komercijalni vrijednost međutim, nije izrabljivane svojim puni potencijal. ; Voće dobiveno od Shea može se jede ili u sirovom stanju ili ih kuhanje. To je matica koje drže veću komercijalnu vrijednost od voća, zbog različite proizvode pripremljene od njih. ; Shea drvo ekstrakt ili ulje dobiveno iz sjemenki koristi se u pripremi čvrste i kremast masti. Uglavnom se koristi u svrhu kožu vlaži. Međutim, Shea maslac također se mogu koristiti za jestive svrhe. , A ostale primjene Shea drvo ekstrakta su pripremu jestivog ulja, sapuna i proizvoda za njegu kose. ; Drvo dobiveno od stabala Shea je izdržljiv, snažan, težak i što je najvažnije, otporne termite. Drvenog ugljena od drveta Shea je odlične kvalitete. , Izvadak iz Shea orasi također koristi u smanjenju upala koja je povezana s osteoporozom. ; One bi također trebali tražiti nuspojave ako ih ima, koji proizlaze iz kozmetike od Shea maslac. Testiranje bi trebalo biti učinjeno primjenom mala količina na koži; Pročitajte više na:; Raw shea maslac, shea maslac za kosu, Shea Tree Farm
Uzgoj Shea stabla zahtijeva dobro isušen tla, po mogućnosti pješčane ili gline. Ako drenaža nije pravilan, korijenje svibanj dobiti oštećena i venuća proces počinje. Kasno proljeće ili rano ljeto je najbolje vrijeme za sjetvu sjemena Shea. Održavanje dovoljno prostora za uzgoj biljaka je važno. Korištenje humusa i ostalih organskih gnojiva je najbolje za rast Shea biljaka. Zalijevanje mladice u svojim ranim fazama je potrebno za zdrav rast, to im pomaže preživjeti u suhim uvjetima. U kišno doba, biljaka korist od podzemnih voda i stoga, povremeno zalijevanje je dovoljno da ispune svoje potrebe. Korovi mogu biti jedan od razloga koji otežavaju rast Shea stabala. Redovito podrezivanje korova tako, pomaže u pravilan rast tih stabala.
Shea drvo je, dakle, vrlo korisno za Afrikanaca i trebaju se koristiti u izgradnji cijeli novi 'shea ekonomije za razvoj seoskog stanovništva. To će pomoći u dobivanju novčane naknade, a također sačuvati stabla.

No comments:

Post a Comment